Svarbi informacija pacientams

Nuo 2024 m. sausio 13 d. ŠEŠTADIENIAIS nuo 8:00 iki 12:00 val. budinčio šeimos (vidaus ligų, vaikų ligų) gydytojo ir odontologo paslaugos ūmiai susirgusiems pacientams bus teikiamos VšĮ Naujosios Vilnios poliklinikoje,
adresu V. Sirokomlės g. 8, tel.: +370 5 2606860. Naujininkų ir Salininkų klinikos šeštadieniais nedirbs.

Kodėl ant odos atsiranda nemalonios papilomos? Kada apgamai tampa pavojingi? Kodėl vertėtų profilaktiškai pasitikrinti išvaizdą pakeitusį apgamą? Tiesa ar mitas, kad negalima apgamų šalinti vasarą? Apie bene kiekvienam žmogui aktualias odos ligas kalbamės su gydytoju dermatovenerologu Edmundu Malecku. 
 
Visuomenėje paplitęs mitas, kad apgamų negalima šalinti vasarą, nes gali likti matomi randai. Dermatovenerologas šią nuomonę skuba paneigti: “Jei apgamas pakeitė formą, spalvą, ėmė didėti, jį būtina kuo greičiau pašalinti. Esant indikacijoms, laukti negalima!" Jei apgamai būna traumuojami, nes yra atvirose kūno vietose, rekomenduojama juos kuo greičiau pašalinti. Iš pažiūros nepavojingas, tačiau nuolat dirginamas apgamas, gali virsti piktybiniu. 

Gydytojas E. Maleckas džiaugiasi, kad žmonės ateina profilaktiškai pasitikrinti apgamų. Jaunos mamytės dažnai atveda savo vaikučius, nes vis atsakingiau rūpinasi jų odos būkle. Anksčiau į gydytojo kabineto ateidavo žmonės su labiau pažengusiomis odos ligomis. Šiuo metu ankstyvus odos pakitimus ir net priežvėžinę būklę pavyksta sėkmingai kontroliuoti. 

Viena iš dažniausių procedūrų mūsų poliklinikoje - papilomų šalinimas. Mūsų Papiloma - tai virusinis odos susirgimas, pasireiškiantis odos išaugėlėmis, tarsi kabančiomis ant plonos kojelės. Tokie nemalonūs odos dariniai gali būti paplitę pažastų, krūtinės, kaklo, akių vokų srityje. Papilomos taip pat gali atsirasti po krūtine arba net ant lytinių organų. Vieni žmonės ant kūno turi daug papilomų, kiti jų visiškai neturi. Tai priklauso nuo individualios organizmo būklės ir kitų veiksnių. Gydytojas E. Maleckas teigia, kad papilomų šalinimas yra nesudėtinga ir neskausminga procedūra. Moterys vasarą dėvi atviresnes sukneles, apnuogina pečius, todėl pageidauja pašalinti nemalonią estetinę problemą. Būtent moterys dažniau dėl įvairių odos problemų lankosi pas šį gydytoją. 

Dar vienas paplitęs odos susirgimas yra aktininė keratozė, pasireiškianti tamsiomis, pilkomis, suragėjusiomis dėmėmis. Tai priešvėžinis susirgimas, kurį būtina gydyti nedelsiant.

Nors žiniasklaidoje daug rašoma apie žalingą ultravioletinių spindulių poveikį odai, vis tik dermatovenerologas Edmundas Maleckas primena, kad būtina naudoti apsauginius saulės kremus. Jie sukuria reikalingą apsaugą, jei yra tinkamai naudojami. 

Gydytojas pasakoja apie įdomų tyrimą, pristatytą vokiečių mokslininko. Konferencijos metu gydytojams skaidrėse buvo demostruojami paveikslėliai, kaip keitėsi maudymosi kostiumai nuo 20 amžiaus pradžios iki mūsų dienų. Jei anksčiau jie dengdavo didžiąją dalį kūno, tai dabar jį dengia tik kelios juostelės. Kuo daugiau ir ilgais laiko intervalais atviro kūno pasiekia saulės spinduliai, tuo didesnė rizika susirgti odos vėžiu. Gydytojas teigia, kad tokio didelio odos vėžio atvejų skaičiaus dar prieš 20 metų nebuvo, todėl ragina visus atsakingai rūpintis savo sveikata ir naudoti veiksmingą apsaugą būnant saulėje. 

Pasiteiravus, ar pasitepus saulės kremu, organizmas dar turi galimybę gamintis vitaminą D, gydytojas E. Maleckas su humoru atsako: “Ko neprivalgei - neprilaižysi. Didžiajai daugumai lietuvių nuolat trūksta vitamino D, nes gyvename krašte, kuriame saulė mūsų nelepina kiaurus metus. Jei savaitei ar dviem nuvyksime prie jūros, mes, greičiausiai, vis tiek pilnai nekompensuosime jo trūkumo”. Siekiant papildyti vitamino D atsargas rekomenduojama papildomai vartoti vitaminą D, prieš tai dėl dozavimo pasitarus su gydytoju.

 
 
Registracija pas gydytoją - esveikata.lt

GYDYTOJŲ DARBO GRAFIKAI
DARBO LAIKAS
I-V – 7.00–20.00
VI  – 8.00–12.00

Šeštadieniais budintis šeimos gydytojas ir odontologas dirba Naujosios Vilnios klinikoje,
adresu V. Sirokomlės g. 8, Vilnius. Naujininkų ir Salininkų klinikos
šeštadieniais nedirba.

Užpildykite klausimyną apie polikliniką



thank10
Aukštyn