Svarbi informacija pacientams

Nuo 2024 m. sausio 13 d. ŠEŠTADIENIAIS nuo 8:00 iki 12:00 val. budinčio šeimos (vidaus ligų, vaikų ligų) gydytojo ir odontologo paslaugos ūmiai susirgusiems pacientams bus teikiamos VšĮ Naujosios Vilnios poliklinikoje,
adresu V. Sirokomlės g. 8, tel.: +370 5 2606860. Naujininkų ir Salininkų klinikos šeštadieniais nedirbs.

Kas tai yra “SMS kaklas”, kodėl vaikams ir paaugliams būtina kasdien aktyviai judėti bent 2 valandas, kaip vystosi pilnapadystė ir, kaip tai kontroliuoti - šiomis aktualiomis sveikatos temomis kalbamės su vaikų ir suaugusiųjų chirurge Rūta Tautavičiūte. 

Kintant vaikų ir suaugusiųjų gyvenimo būdui, atsiranda nauji sveikatos sutrikimai ir net terminai. Mūsų dienų aktualija - vadinamasis “SMS kaklas”. Jis formuojasi dėl nuolatinio vaikų ir paauglių sėdėjimo prie planšečių ar telefonų. Tai yra organizmo būklė, kuomet pasislenka 7 slankstelis dėl pastoviai nunarintos galvos į mobilųjį įrenginį. Prasideda rankų skausmai ir tirpimai. Chirurgė R. Tautavičiūtė akcentuoja: “Vaikai turi kasdien nuolat judėti iki suprakaitavimo maždaug 2 valandas tam, kad normaliai formuotųsi ir vystytųsi kaulų - raumenų sistema. Vaikai iki 10 metų amžiaus turėtų kuo mažiau sėdėti. Jiems patariama sėdėti tik mokantis, skaitant, rašant ar valgant. Kitu laiku vaikai turėtų užsiimti aktyvia veikla”. 

Kitas dažnai diagnozuojamas vaikų ir paauglių sveikatos sutrikimas - plokščiapėdystė, kuri yra įgimta. Gydytoja pažymi, kad net 5 procentai visų gyventojų turi šią ligą, kuri yra, deja, nepagydoma. Plokščiapėdystė – tai pėdos deformacija, atsirandanti nusileidus arba išnykus pėdos skliautams. Pacientui/-ei dažnai skauda pėdas ar priekinį blauzdos paviršių, padai beveik pilnai liečiasi prie grindų. Ligos atsiradimui įtaką gali turėti netinkamos avalynės dėvėjimas ar vaikščiojimas namie basomis, Gydytoja R. Tautavičiūtė akcentuoja, kad pėda formuojasi iki 14 metų. Norint turėti sveikas pėdas, reikalinga avalynė su kietu užkulniu nuo pat ankstyvos vaikystės, vos tik Jūsų mažiukas/mažiukė pradeda vaikščioti. Teisingam pėdų vystymuisi reikalinga pėdų mankšta, dėl kurios stiprėja raumenys ir raiščiai, palaikantys pėdą taisyklingoje padėtyje. Basomis naudinga vaikščioti po pievas, smėlį, akmenis, nes tai priverčia pėdą dirbti. 

Jei suaugęs žmogus turi plokščiapėdystę, tai dažniausiai yra neteisingos avalynės dėvėjimo vaikystėje pasekmė. Egzistuoja ir kitas šios ligos aspektas - skersinė pilnapadystė, kuri išsivysto dėl skersinio skliauto pažemėjimo ar išnykimo. Blogiausia yra tai, kad jau net 16-18 metų jaunuoliams prireikia operacijos siekiant pakoreguoti šį sutrikimą. Tai vėlgi yra nejudrumo pasekmė. 

Gydytoja pastebi, kad vaikai ir paaugliai turi daug laikysenos sutrikimų ir pasakoja apie prevencines priemones, siekiant išvengti pasekmių - iškrypusio stuburo ir su tuo susijusio skausmo. “Vadinamosios civilizacijos ligos vis dažniau diagnozuojamos, visiškai jų išvengti greičiausiai nepavyks. Išvada - mažiau sėdėti, daugiau judėti! Vaikai kopijuoja suaugusiuosius. Jei Jūs pats/pati laisvalaikiu nuolat sėdite prie kompiuterio, planšetės ar telefono, nesitikėkite, kad vaikas sportuos. Judėjimas turi tapti bendru šeimos užsiėmimu ir net įpročiu, taip nors iš dalies sumažintume įvairių ligų skaičių”, - teigia gydytoja. 

Jei pastebėjote vaiko polinkį į plokščiapėdystę, netaisyklingą laikyseną ar net besiformujantį “SMS kaklą”, rekomenduojama kreiptis į šeimos ar vaikų ligų gydytoją, kuris išrašys siuntimą vaikų chirurgo konsultacijai. 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Registracija pas gydytoją - esveikata.lt

GYDYTOJŲ DARBO GRAFIKAI
DARBO LAIKAS
I-V – 7.00–20.00
VI  – 8.00–12.00

Šeštadieniais budintis šeimos gydytojas ir odontologas dirba Naujosios Vilnios klinikoje,
adresu V. Sirokomlės g. 8, Vilnius. Naujininkų ir Salininkų klinikos
šeštadieniais nedirba.

Užpildykite klausimyną apie polikliniką



thank10
Aukštyn